חוסר בהתחלות בנייה במרכז הארץ- עד מתי?
- 20/12/2020
- תום הרוש
שנת 2020 שעומדת לקראת סיום, היתה שנה מאוד משונה עבור ענף הנדל"ן המקומי, כאשר שאלה אחת מרכזית עדיין נותרה עומדת בעינה.
עד מתי הקיפאון הכמעט מלא בכל הנוגע להתחלות הבנייה במרכז ישראל יימשך?
מי שעושה סדר בנוגע לשאלה הזו שמטרידה רבים הוא תום הרוש, איש נדל"ן מקומי ומנוסה, המסקנה הסופית שלו בנושא זה אינה משתמעת לשתי פנים:
"נכון להיום, גם כאשר אל מדינת ישראל החלו להגיע החיסונים הראשונים לקורונה, בכל הנוגע לנדל"ן המקומי, רוב רובם של הקבלנים עדיין נמצאים באי ודאות לגבי המשך הדרך.
לכן הם יושבים על הגדר או על הקרקעות שנמצאות בבעלותם ואינם יודעים, לבנות או לא לבנות?
אם נוסיף לחוסר הודאות הזה גם את הסיטואציה בה לא מעט עיריות ומועצות ברחבי הארץ לא ממהרות לתת אישורים של התחדשות עירונית, לא מוכנות לקדם עסקאות פוטנציאליות, אנחנו מקבלים תמונה בה ערך הקרקעות עולה עוד יותר, בעיקר בכל הנוגע למי שמבקשים לרכוש או לבנות בתים פרטיים".
מדוע העיריות לא ממהרות לאשר פרויקטים של התחדשות עירונית?
הרוש הסביר:
"כפי שקורה בלא מעט סקטורים, שגילו פרה שמניבה הרבה חלב, כך קרה גם בעולם הנדל"ן ובכל הנוגע להתחדשות העירונית.
במקום לחלוב את הפרה לאט ובשכל, כך שכולם יהנו ממנה לאורך שנים רבות, היו לא מעט יזמים וקבלנים שהעדיפו לפעול דרך אינטרס צר בו הם מרוויחים כאן ועכשיו, אבל בלי היכולת להסתכל לטווח ארוך.
כך למעשה הם "חנקו" את הפרה וכיום העיריות לא מוכנות לתת אישורים לפרויקט יחיד בשכונה או באזורים מסויימים, ויש צדק מסויים בקו המחשבה הזה שלהם.
ראשי העיריות מעדיפים לתת אישור לפרויקט שלא יכלול בתוכו בניין אחד ויחיד אלא רחוב שלם.
כדי שאפשר יהיה לתכנן ולבנות כהלכה עוד דרכי גישה לאזור, למצוא מקום נוסף לחניון, לשמור על צביון מסוים ואחיד שמתאים לאזור ועוד סיבות שקשה מאוד להתווכח מולן".
איך הקיפאון הזה משפיע על עולם הבתים הפרטיים?
נכון להיום כמעט ואין עתודות קרקע לבתים פרטיים באזור המרכז.
באזור בו אנו פעילים, רמת גן וגבעתיים, האלטרנטיבה היחידה היא מקרים בודדים של מגרשים ישנים וקטנים, עליהם בתים בני 70 עד 100 מטרים שנועדו לשיפוץ או להרחבה, או שהורסים הכל, קונים את הקרקע ובונים מחדש".
והמחיר?
כדי להבין את המחיר צריך לדעת את המיקום.
אם מישהו חפץ לרכוש בית פרטי באזור הזה של העולם, אם תהיה לו הבחירה בין לרכוש בית פרטי בפתח תקווה או המושבים ליד, לעומת רמת חן או רמת אפעל, באופן טבעי הוא יעדיף אל האזורים הללו של רמת גן ולא פתח תקווה, המחיר עולה בהתאם.
לכן אנחנו רואים נהירה אל רמת גן ולא מחוצה לה, זה נכון גם למי שמחזיקים היום בבית פרטי נניח בראשון לציון, השאיפה של רבים היא להתקרב כמה שיותר אל תוך רמת גן, גבעתיים או תל אביב.
בגלל שההיצע קטן, המחירים ממשיכים לעלות.
עד מתי המחירים בפלח השוק הזה ימשיכו לעלות?
סביר להניח שאנחנו לא נראה האטה מיוחדת בשנים הקרובות.
גם הקורונה תורמת לעניין, היתה לה השפעה לא טובה על אנשים שהיו חפצים לצאת החוצה ולשחק עם הילדים, כאשר מרפסת של 20 מטר כבר פחות מעניינת, אלא פינה אישית עם דשא.
יחד עם זה, מי שיש לו תקציב של שישה מיליון שקלים, הוא לבטח לא יחפש לעצמו דירת גן, לכן הדרישה לבתים פרטיים גדולים עולה, המחירים בהתאם וזה לא הולך להשתנות.